XAI-sleutel voor het begrijpen van gegevens

door | mei 24, 2021

XAI-sleutel voor het begrijpen van gegevens

door | mei 24, 2021 | Blog | 0 Reacties

Andreas Bartsch, hoofd servicelevering bij PBT Group

Volgens een Accenture-rapport , biedt verantwoorde kunstmatige intelligentie (AI) een raamwerk voor het opbouwen van vertrouwen in de AI-oplossingen van een organisatie. Het is gedefinieerd als de praktijk van het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van AI met de goede intentie om werknemers en bedrijven te versterken en een eerlijke impact te hebben op klanten en de samenleving. Dit stelt bedrijven op hun beurt in staat om vertrouwen te stimuleren en AI met vertrouwen op te schalen.

Nu de technologie alledaags begint te worden, zien meer organisaties over de hele wereld de noodzaak in om verantwoorde AI te adopteren. Bijvoorbeeld, Microsoft vertrouwt op een AI, Ethics, and Effects in Engineering and Research (Aether) -commissie om haar leiderschap te adviseren over de uitdagingen en kansen die worden geboden door AI-innovaties. Enkele van de elementen die de commissie onderzoekt, zijn hoe eerlijk AI-systemen omgaan met mensen, de betrouwbaarheid en veiligheid van AI-systemen, hoe AI-systemen werknemers in staat stellen om met elkaar om te gaan en hoe begrijpelijk AI-systemen zijn.

We hebben vorige maand gekeken naar de begrijpelijkheid of verklaarbaarheid van AI, dus dat kan bezoek het hier opnieuw . Het volstaat te zeggen dat dit aangeeft hoe verantwoorde AI is gebouwd rond mensgericht ontwerp. Het houdt onder meer rekening met het individu, het beheer van AI, training en datamonitoring. Dus ongeacht het type AI dat wordt gebruikt, moet het worden begrepen en onbevooroordeelde inzichten bieden. Al met al moet AI op verantwoorde wijze worden ingezet en de menselijke factor aanvullen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is AI niet bedoeld om mensen te vervangen, maar moet het hen in staat stellen om meer strategische waarde aan de organisatie te leveren.

Structuur bieden

Het bestuurskader dat in een verantwoorde AI-omgeving wordt geboden, moet in samenwerking met collega’s worden gedaan om te voorkomen dat mensen zich geïntimideerd voelen door de technologie. Als ze begrijpen hoe het informatie verwerkt en de structuur van het raamwerk, dan zouden ze meer openstaan voor het gebruik van de technologie in hun werkomgeving.

Het is natuurlijk van cruciaal belang dat AI-modellen zijn gebaseerd op nauwkeurige, volledige en actuele gegevens. Een organisatie moet daarom zijn ‘datahuis’ op orde hebben voordat ze AI-technologie gaat adopteren. Dit helpt ervoor te zorgen dat de modellering en de daaropvolgende processen zijn gebaseerd op nauwkeurige informatie. Omdat datamigratieprojecten plaatsvinden tussen cloudomgevingen of van on-premise naar gehoste oplossingen, moeten de datakwaliteit, governance en engineering in gedachten worden gehouden om bedrijfswaarde te leveren.

Fundamenteel moeten gegevensprincipes aanwezig zijn om AI te ondersteunen in welke vorm dan ook. Daarom zullen de datakwaliteit en engineering fundamenteel zijn om AI en andere technologieën te positioneren om de modelleringsscope correct te optimaliseren en te trainen. Gedurende dit alles moet het worden gedaan met de juiste gevoeligheden rond de menselijke aspecten.

Bij verantwoorde AI gaat het om het begrijpen van hoe AI-gestuurde processen kunnen worden opgezet waarbij rekening wordt gehouden met menselijke hulpbronnen en de kwaliteit van de gebruikte gegevens.

Archives

Related Articles