Opkomende trends: grafiekanalyse

door | mei 24, 2021

Opkomende trends: grafiekanalyse

door | mei 24, 2021 | Blog | 0 Reacties

Andreas Bartsch, hoofd servicelevering bij PBT Group

De rampzalige invasie van Napoleon Bonaparte in Rusland in 1812 werd weerspiegeld door een kaart , getekend door de Franse ingenieur Charles Joseph Minard, en voor zijn tijd “de beste statistische grafiek ooit getekend” genoemd. De kaart werd getekend in 1869 toen Minard meer dan 80 jaar oud was en werd beschouwd als zijn beste prestatie. Dit visuele meesterwerk weerspiegelt de vele dimensies van de invasie, namelijk – de grootte van het leger, temperatuur, afstand, richting, locatie in relatie tot datums, enz. Nogmaals, we worden eraan herinnerd dat visualisatie, zelfs zonder geavanceerde technologie, altijd een krachtig mechanisme is geweest voor articulatie en het vertellen van verhalen.

Grafiekanalyse is een opwindend gebied voor analyse, dat organisaties een innovatieve manier biedt om gegevens op elk niveau beter te begrijpen. De focus ligt op het visueler maken van feiten en cijfers om een verhaal te vertellen dat verder gaat dan wat wordt aangeboden via traditionele statistische vormen.

Volgens IBM is een van de zakelijke drijfveren achter grafiekanalyse de behoefte om inzicht te krijgen in de gegevens van beïnvloeders van sociale netwerken. Bedrijven kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om de kettingreacties te begrijpen die optreden wanneer producten worden uitgebracht of andere merkaankondigingen worden gedaan.

Visueel inzicht geven aan gegevens

Natuurlijk zijn er tal van andere gebruiksscenario’s voor grafische analyse. Het opsporen van creditcardfraude door uitzonderingen op te sporen op basis van historische gebruikspatronen, kan van onschatbare waarde zijn. Dus iemand die zijn creditcard gedurende meerdere jaren voornamelijk in Johannesburg gebruikt, heeft binnen enkele uren na zijn laatste transactie een aankoop in Londen gedaan. Deze uitbijter wordt onmiddellijk gemarkeerd en er wordt contact opgenomen met de klant om te bevestigen of de transactie authentiek is.

Telecombedrijven en de nationale elektriciteitsleverancier kunnen bijvoorbeeld ook grafische analyse gebruiken om de kwaliteit van het netwerk of net te identificeren en gemakkelijk te zien waar prestatieproblemen zijn. Logistieke bedrijven van hun kant kunnen deze analysemethode gebruiken om supply chain-routes te optimaliseren en de meest efficiënte manieren te bepalen waarop goederen aan klanten worden geleverd.

Een verhaal vertellen

Uiteindelijk is grafiekanalyse een andere visuele weergave van informatie. Het vertelt een gegevensverhaal dat specifiek is gebaseerd op relaties tussen objecten, ook wel knooppunten en randen genoemd, en is ideaal om betekenis te geven aan ongestructureerde gegevens die mensen niet gemakkelijk kunnen interpreteren.

Dat is zijn potentieel voor verstoring, dat Gartner heeft het uitgeroepen tot een van de top 10 trends op het gebied van data- en analysetechnologie voor dit jaar. Het stelt hoe, tijdens de COVID-19-pandemie, kunstmatige intelligentie (AI) van cruciaal belang is geweest bij het doorzoeken van onderzoeksdocumenten, nieuwsbronnen, posts op sociale media en klinische onderzoeksgegevens om medische en volksgezondheidsdeskundigen te helpen bij het voorspellen van ziekteverspreiding, capaciteitsplan , nieuwe behandelingen vinden en kwetsbare bevolkingsgroepen identificeren. Grafiekanalyses, gecombineerd met AI en andere technieken, kunnen een sleutelrol spelen bij het identificeren, voorspellen en plannen van natuurrampen en andere crises in de toekomst.

Meer dan alleen cijfers

Grafiekanalyse dus verwijst tot een reeks analytische technieken die het mogelijk maken om relaties tussen interessante entiteiten zoals organisaties, mensen en transacties te onderzoeken. Deze discipline kan op efficiënte wijze gegevens modelleren, verkennen en opvragen met complexe onderlinge relaties tussen gegevenssilo’s.

Beschouw het als een geavanceerde vorm van gegevensanalyse die patronen kan identificeren en anomalieën kan detecteren. Zoals te zien is in het medische voorbeeld, wordt bij het gebruik van grafische analyse met AI en machine learning het model intelligenter en kunnen beslissingen efficiënter worden genomen op basis van de beschikbare gegevens. Graph analytics leent zich voor verschillende use cases zoals fraudedetectie, grid- en netwerkkwaliteit, sentimentanalyse via social media, routeoptimalisatie, medisch onderzoek en zelfs journalistiek. De resultaten zijn visuele netwerken / rasters die de onderlinge relaties uitzetten en de anomalieën benadrukken.

Hoewel Minards weergave van de invasie van Napoleon niet zou passen in de technische definitie van grafische analyse, was het zeker een vroege trendsetter in het weergeven van de kracht van onderlinge relaties – in dit geval de afnemende omvang van zijn leger naarmate de temperatuur daalde naarmate de voortgang naar Rusland daalde. Grafiekanalyse is een van de meest opwindende trends die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen. Het potentieel om de analyseomgeving opnieuw uit te vinden is aanzienlijk, waardoor besluitvormers de inzichten krijgen waartoe ze voorheen geen toegang hadden.

Archives

Related Articles