Een realiteit van gegevensanalyse verwelkomen

door | mei 24, 2021

Een realiteit van gegevensanalyse verwelkomen

door | mei 24, 2021 | Blog | 0 Reacties

Gedacht leiderschap van de PBT Group

Het analyseren van gegevens is een integraal onderdeel geworden van het succes van elk bedrijf in de digitale omgeving. Maar ondanks het belang ervan, zijn er nog steeds mensen die moeite hebben om in het reine te komen met big data en hoe ze de vruchten kunnen plukken van de bijbehorende voordelen.

Big data is nauwelijks een nieuw fenomeen. Velen noemen de komst van tablets en smartphones als het beslissende moment waarop we onze afhankelijkheid van gegevens in gang hebben gezet en er inzichten uit hebben gehaald om meer klantgerichte oplossingen te ontwikkelen. Maar zelfs daarvoor hadden we internet. Dit creëerde een omgeving waarin mensen enorme hoeveelheden informatie konden genereren, hetzij vanuit een inhoudelijk perspectief, hetzij door feedback te geven.

Dus, als dit al vele jaren bestaat, waarom dan de plotselinge interesse in big data? Ten eerste realiseren bedrijven zich dat ze waarde moeten vinden in de enorme hoeveelheden gegevens die ze hebben opgeslagen in hun zakelijke back-end, of dat nu op locatie of in de cloud wordt gehost.

In datarijke omgevingen zoals financiën is het gemakkelijk in te zien waarom betere analyse kan resulteren in meer op maat gemaakte oplossingen. Big data overstijgt echter de industrie en zelfs de bedrijfsgrootte.

Een man voor alle seizoenen

Data-analyse is niet langer voorbehouden aan ondernemingen, maar is toegankelijk geworden voor organisaties van elke omvang. Van start-ups tot kmo’s, waarde kunnen halen uit data is een cruciale functie van een concurrerende organisatie. Kosten zijn niet langer een obstakel om te overwinnen.

Gedeeltelijk kunnen mensen als cloud computing en machine learning hiervoor worden bedankt. Naarmate meer bedrijven nieuwere technologieën omarmen en adopteren, worden ze ook kosteneffectiever voor anderen om te implementeren. Het gebruik van de cloud als een platform voor groei betekent ook dat de organisatie over extra middelen beschikt om gegevensanalyses uit te voeren en te begrijpen wat de specifieke behoeften zijn van hun verschillende klantsegmenten.

Een van de belangrijkste overwegingen bij data-analyse is of er commitment is van de C-suite. Als de organisatie het begrip van gegevens ondersteunt, kunnen de verschillende divisies binnen een bedrijf de taak effectiever uitvoeren.

Regelgevende zaken

Hoewel data-analyse tal van mogelijkheden biedt om de organisatie te onderscheiden van haar concurrenten, moet het naleven van wettelijke vereisten voorop blijven staan.

Aangezien de Protection of Personal Information Act (PoPI) vanaf volgend jaar wet wordt, moeten bedrijven zorgvuldig overwegen hoe ze gegevens opslaan, analyseren en delen. Voor sommigen kan het betekenen dat bestaande processen opnieuw moeten worden geëvalueerd, terwijl anderen misschien enkele elementen moeten verfijnen. Hoe dan ook, het moet het ‘leidende licht’ zijn als het gaat om analyse.

Organisaties moeten begrijpen dat het tijdperk van data-analyse in volle gang is. Hoe ze het beste besluiten om aan de reis te beginnen, is aan hen, maar ze moeten het omarmen, anders lopen ze het risico hun relevantie te verliezen.

Archives

Related Articles