Een datacarrière?

door | mei 24, 2021

Een datacarrière?

door | mei 24, 2021 | In de media | 0 Reacties

< Terug naar artikelenDatawetenschapper zijn is momenteel een van de populairste banen in Amerika. Volgens onderzoek¹ heeft bijna de helft van de 25 genoemde ‘beste banen in Amerika’ te maken met technologie – en daarvan staan datawetenschappers bovenaan de lijst.

Als we echter naar het lokale landschap kijken, wordt deze realiteit hier dan weerspiegeld, vooral als we kijken naar de groei van de digitale wereld en de impact ervan op Zuid-Afrikaanse bedrijven?

Het antwoord is simpel nee – niet, want de behoefte aan datawetenschappers is er niet. In feite is het precies het tegenovergestelde. Er is een zeer reële behoefte aan deze unieke technische vaardigheden op de lokale zakelijke markt, vooral als je kijkt naar de hoeveelheid gegevens waarmee bedrijven te maken hebben, en deze gegevens blijven jaar na jaar aanzienlijk toenemen.

Vaardigheden

We weten al dat bedrijven zich realiseren dat data, mits correct gebruikt, daadwerkelijk een enorme meerwaarde opleveren voor het bedrijfsresultaat en resulteren in een betere winstgevendheid van het bedrijf. De gegevens zijn echter vaak te complex en ongelijk en vereisen daarom een unieke vaardigheden van een datawetenschapper, als u wilt dat de gegevens worden geanalyseerd om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk waarde kunnen toevoegen. Een datawetenschapper is iemand die het vermogen heeft om een breed scala aan vaardigheden aan te wenden om onbewerkte gegevens te vertalen naar een zinvol eindresultaat voor het bedrijf, en om dit resultaat te communiceren op een manier die een interessant verhaal vertelt voor het publiek. Hiervoor beschikt men doorgaans over de volgende vaardigheden: technische informatica, gedragseconomie, statistiek, visualisatie, psychologie, bedrijfskennis.

Tekort

Toch bevindt Zuid-Afrika zich nog steeds in een nogal erbarmelijke situatie als het gaat om deze benodigde ICT-vaardigheden. De resultaten van de vaardigheidsenquête van het Johannesburg Centre for Software Engineering (JCSE )² bevestigen dit sentiment en bevestigen dat het lokale tekort aan ICT nog steeds enorm is. Koppel dit aan het feit dat vaak technisch geschoolde mensen worden gerekruteerd om in het buitenland te werken, heeft deze situatie nog verergerd. Het resultaat is helaas een negatieve impact op het ondernemingsklimaat, aangezien organisaties moeite hebben om het gespecialiseerde personeel te vinden dat ze nodig hebben.

Oplossing

Vanuit zakelijk oogpunt moeten meer bedrijven meedoen en deel gaan uitmaken van de oplossing. Dit kan zo simpel zijn als het ondersteunen van lopende programma’s die al op de markt actief zijn en die jonge werknemers aanmoedigen om verder te studeren om hun technische vaardigheden te ontwikkelen – op basis van wat de markt vereist. Als alternatief kunnen bedrijven hun eigen programma’s ontwikkelen of jonge werknemers aanmoedigen om verder te studeren, bijv. deeltijdse afstudeer- of diplomacursussen.

Onderwijs

Bovendien heeft de publieke sector hier ook een geweldige kans – waar het faciliteiten zou kunnen bieden, zoals opleidingscentra en beurzenregelingen (bovenop de huidige programma’s, en programma’s die speciaal gericht zijn op ICT) om jonge professionals te helpen bij het verbeteren van hun vaardigheden voor en wanneer , het betreden van de arbeidsmarkt in de ICT-ruimte.

De behoefte aan specifieke ICT-vaardigheden in de zakenwereld zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen, maar zal alleen maar toenemen naarmate de innovatie op dit gebied voortduurt. Als gevolg hiervan zal een carrière op dit pad een individu heel goed van pas komen. Bedrijven in Zuid-Afrika zouden de ontwikkeling van technische niche-vaardigheden moeten ondersteunen door middel van IT-onderwijs en door betrokken te raken bij programma’s om de ontwikkeling van dergelijke ICT-vaardigheden te ondersteunen en te bevorderen. Zonder deze toewijding kunnen we er niet voor zorgen dat de technische vaardigheden die bedrijven vandaag nodig hebben, er ook in de toekomst zullen zijn – deze vaardigheden moeten worden ontwikkeld als de volgende generaties impact kunnen hebben.

[1] https://www.computerworld.com/article/3025440/data-analytics/why-data-scientist-is-this-years-hottest-job.html
[2] https://it-online.co.za/2016/07/19/sa-faces-ict-skills-crisis/

Bron: bbrief.co.za

Archives

Related Articles