Een cloud BI-strategie definiëren

door | mei 24, 2021

Een cloud BI-strategie definiëren

door | mei 24, 2021 | In de media | 0 Reacties

< Terug naar artikelen



Business intelligence (BI) in de cloud is een hot topic binnen veel bedrijven. Zoals bij alle nieuwe concepten, is er het onvermijdelijke niveau van verwarring en onzekerheid over hoe verder te gaan. Om het onderwerp te ontraadselen, denk ik dat de dingen terug moeten naar de basis.

Voor veel bedrijven die BI en hun cloudstrategie willen begrijpen, zou het eerste aandachtsgebied het daadwerkelijk definiëren van een haalbare ‘cloud business intelligence-strategie’ zijn. Pas als de strategie is gedefinieerd, heeft het zin om de producten en bijbehorende leverancier (s) te evalueren die deze strategie kunnen ondersteunen – en van hieruit de kritische succesfactoren voor een succesvolle acceptatie van cloud BI te definiëren.

Pas als dit allemaal is bereikt, is het bedrijf klaar om de fysieke implementatie te plannen. Dit is veel te verwerken in één Industry Insight, dus laat ik beginnen met waar ik op moet letten bij het definiëren van een succesvolle cloud BI-strategie.

Nooit eindigend verhaal

Wat maakt cloud BI een complex en verwarrend onderwerp? Volgens mij is het de lange lijst met cloud BI-oplossingsscenario’s die beschikbaar zijn voor klanten. Stel je voor: een bedrijf besluit zich puur op de data te concentreren; dit betekent dat het kan kijken naar een operationele datastore of datawarehouse, geheel of gedeeltelijk, in de cloud. Als alternatief zou het kunnen overwegen om de volledige visualisatiestapel, of een gedeeltelijke subset daarvan, in de cloud te hosten. Elke combinatie van operationele, management- en strategische rapportage en selfservice-analyse kan bijvoorbeeld in de cloud worden gehost. Bovendien leveren veel productleveranciers nu cloudgebaseerde geavanceerde analyseplatforms – verwarrend, toch?

Om het probleem verder te verergeren, kunnen bepaalde leveranciers ook de volledige reeks oplossingsscenario’s in hun cloudtechnologie-stack opnemen, terwijl andere slechts een subset hiervan aanpakken. Daarbij komt nog dat bepaalde leveranciers zich uitsluitend richten op het leveren van infrastructuur in de cloud, waardoor elke combinatie van softwareproducten kan worden geïnstalleerd.

Als gevolg hiervan kan het bepalen van de te volgen aanpak een overweldigende taak zijn en het definiëren van de strategie buitengewoon uitdagend.

Ik geloof dat het succesvol navigeren door de talloze beschikbare opties teruggaat naar de basis – wat betekent dat je een duidelijk begrip krijgt van de daadwerkelijke business case.

Startpunt

Het verminderen van kapitaalinvesteringen door de onsite hardwarekosten te verlagen, is doorgaans de eerste businesscase die wordt overwogen voor cloud-BI.

Dit wordt op de voet gevolgd door het verhogen van de snelheid en het verlagen van de kosten van schaalbaarheid. Cloud BI-omgevingen zijn inherent schaalbaar in termen van opslag, softwarelicenties, verwerkingskracht, enz., En die schaalbaarheid is on-demand. Dit betekent dat het bedrijf kan opschalen tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens grote marketingcampagnes, en vervolgens kan terugschalen wanneer dat nodig is, waarbij alleen wordt betaald voor wat werd gebruikt.

Het verlagen van de onderhoudskosten via een lager energieverbruik op locatie, softwareonderhoud en upgrades of stand-by en ondersteuning zijn ook geldige IT-gedreven businesscases. Bij het evalueren van deze business case moeten bedrijven echter goed nadenken over de menselijke impact die dit kan hebben op het overbodig maken van IT-onderhoudspersoneel. In overeenstemming met deze businesscase moeten zorg, aandacht en overdracht van vaardigheden op de lange termijn worden onderzocht om overtolligheidsbehoeften tot een minimum te beperken.

De positieve impact die cloud BI kan hebben op de bedrijfscontinuïteit groeit snel in de Zuid-Afrikaanse context.

Een businesscase die soms niet genoeg bekendheid krijgt, is het verbeteren van de IT-acceptatiegraad van nieuwe functies. Traditionele IT-afdelingen werken op zijn best met de nieuwste versie min één. Veel klanten lopen echter twee, soms zelfs drie versies achter. Omdat ze cloud-enabled zijn, hebben bedrijven toegang tot de nieuwste functies, waardoor ze kunnen reageren op opkomende trends en veel eerder kunnen profiteren van nieuwe functies dan potentiële concurrenten, die nog steeds on-premise oplossingen gebruiken.

Het verlagen van de kosten van hulpbronnen en het verhogen van de productiviteit is een belangrijke factor om vanuit zakelijk oogpunt rekening mee te houden. Door verbeterde samenwerking kan het bedrijfsleven actiever worden betrokken bij het creëren en delen van inhoud, waardoor traditionele IT-middelen vrijkomen en de eindgebruikerservaring wordt verbeterd, terwijl de leveringstijd van informatie wordt verlengd.

De positieve impact die cloud BI kan hebben op de bedrijfscontinuïteit groeit snel in de Zuid-Afrikaanse context. De bedrijfscontinuïteit wordt verbeterd doordat er minder afhankelijkheid is van lokale bronnen, zodat BI-services nog steeds beschikbaar kunnen zijn tijdens uitval van lokale infrastructuur.

Tegenwoordig is het soms moeilijk te zeggen waar big data begint en cloud BI eindigt, aangezien de twee zo nauw met elkaar verweven zijn. Cloud BI maakt big data-integratie mogelijk, omdat het organisaties veel dichter bij online big data-services brengt. Veel cloud-BI-producten worden geleverd met ingebouwde interoperabiliteit, met verschillende cloudgebaseerde big data-services. Dit betekent dat grote hoeveelheden gegevens in de cloud kunnen ‘blijven’, zonder dat de lokale bandbreedte en verwerkingscapaciteit verstopt hoeven te raken.

Na het begrijpen van de businesscases die relevant zijn voor het bedrijf, wordt het belangrijk om de use cases te begrijpen waar cloud BI kan worden ingezet. Deze zijn doorgaans gericht op samenwerking; bijvoorbeeld regionaal en / of internationaal verspreide verkoopteams, groepen van afdelingshoofdgebruikers, enz. Een ander samenwerkingsgebied dat zelden wordt overwogen, is het delen van BI met derden zonder het interne netwerk bloot te stellen.

De voordelen van cloud BI kunnen vrijwel onbeperkt zijn, maar dat geldt ook voor de opties en permutaties van een cloud BI-implementatie. Het is daarom van cruciaal belang om een duidelijk idee te hebben van wat belangrijk is voor het bedrijf, nu en op middellange termijn, aangezien dit de cruciale eerste stap is in de cloud BI-reis.

Bron: IT-web

Archives

Related Articles