De rol van de datavisualisatie-expert opnieuw definiëren

door | mei 24, 2021

De rol van de datavisualisatie-expert opnieuw definiëren

door | mei 24, 2021 | Blog | 0 Reacties

Andreas Bartsch, hoofd servicelevering bij PBT Group

Datavisualisatie stelt besluitvormers in staat om patronen te herkennen en trends en correlaties in bedrijfsgegevens te identificeren die anders verborgen zouden zijn gebleven. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het meer een zakelijke dan een technologische.

Zie het als het verhaal dat wordt verteld over de gegevens en informatie die relevant zijn voor een gebruikersgroep. Deze gebruikersgroepen kunnen iedereen omvatten, van leidinggevenden en managers tot verkopers en marketeers. Als zodanig is het voor bedrijven van cruciaal belang om het profiel van de persoon die verantwoordelijk is voor het creëren van dit visuele verhaal beter te begrijpen.

Mijn ervaring is dat veel organisaties ten onrechte een technoloog gebruiken en de rol positioneren als front-end ontwikkelaar, of zelfs rapportontwikkelaar. Deze individuen stellen grafieken, dashboards en rapporten samen, en hoewel dit op zich niet verkeerd is, mist het de subtiele vereisten achter echte datavisualisatie.

Zakelijk eerst

Dit houdt in dat je niet per se de zakelijke inzichten of het begrip hebt om de essentie vast te leggen van waar het verhaal over datavisualisatie over moet gaan. Bedrijven hebben daarom mensen nodig die vaardigheden hebben die zijn afgestemd op statistische methoden.

Ze begrijpen bijvoorbeeld concepten als regressiemodellering, frequentieverdeling en de impact die dit heeft op het visualisatieproces. Natuurlijk moeten deze personen ook relevante ervaring in de sector hebben met betrekking tot de sector waarop ze zijn gericht. Voor hen gaat het om het vermogen om de beste tools en mechanismen te identificeren die gegevens representeren op een bruikbare manier die het meest zakelijk zinvol is en de meeste waarde kan toevoegen.

Een technoloog kan een impliciet begrip hebben van de technologie zelf, maar zou niet noodzakelijkerwijs begrijpen hoe de gegevens worden geanalyseerd. Aan de andere kant is een datavisualisatie-expert iemand met de juiste opleidingsachtergrond die technologie als enabler kan gebruiken. Met technologie die tegenwoordig aanzienlijk intuïtiever is dan in het verleden, hebben IT-vaardigheden in dit opzicht minder prioriteit gekregen.

Uiteindelijk is visualisatie zinloos als data niet op de juiste manier wordt gepresenteerd.

Rollen definiëren

Als bedrijven geen nauwkeurig beeld hebben van de vaardigheden die nodig zijn voor datavisualisatie, wordt deze standaard toegewezen aan de IT-afdeling. Datavisualisatie kan echter worden uitgevoerd door een expert, zoals een actuaris, een statistische modelleur of zelfs een financiële modelleur. Als een persoon het zakelijke probleem of de methoden om de cijfers op een zinvolle manier te verwoorden niet begrijpt, zal hij niet in staat zijn om de beschikbare tools te gebruiken om de informatie optimaal te presenteren.

Daarom moeten zakelijke behoeften worden gecombineerd met technologie om ervoor te zorgen dat visualisatie zo effectief mogelijk is. Het sturen van IT-personeel op visualisatiecursussen heeft weinig zin als ze niet in staat zijn om effectieve output te leveren omdat ze niet over de juiste statistische en zakelijke achtergrond beschikken. De Data Visualization Engineer is geëvolueerd naar een rol die enige statistische achtergrond, voldoende zakelijk inzicht, blootstelling aan data-engineeringtechnieken en de mogelijkheid om een verscheidenheid aan visualisatietools te gebruiken bij het produceren van visueel aantrekkelijke, verstandige output vereist.

Met andere woorden, om datavisualisatie te laten werken, moet het worden aangestuurd door degenen die de ruwe ‘cijfers’ kunnen vertalen in een dataverhaal en echte zakelijke waarde kunnen leveren aan de mensen in de organisatie.

Archives

Related Articles